Jarmuż – dlaczego warto go jeść?

Jarmuż, choć przez długi czas był głównie ozdobą na talerzach, w ostatnich latach zyskał na popularności jako superżywność. Ten skromny liściasty warzywo to prawdziwy magazyn wartości odżywczych, które mogą przynieść znaczące korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto włączyć jarmuż do swojego jadłospisu? Poniżej znajdziesz przekonujące powody, dla których jarmuż jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Czytaj dalej Jarmuż – dlaczego warto go jeść?

Jak odżywianie wpływa na zdrowie układu pokarmowego?

Współczesna nauka coraz bardziej podkreśla znaczenie diety w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń. Zdrowie układu pokarmowego, które jest kluczowe dla ogólnego stanu zdrowia, może być znacząco wspierane poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Istotnym jest, aby podejście do żywienia było dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu, co jest szczególnie ważne w przypadku różnych zaburzeń i chorób przewodu pokarmowego.

Czytaj dalej Jak odżywianie wpływa na zdrowie układu pokarmowego?

Bez GMO- świadomy wybór

Preferencje konsumentów: zdrowa żywność

Jak rozpoznać żywność niemodyfikowaną genetycznie? Czy możemy pozbyć się niepokoju o zdrowie i wybierać produkty bez GMO? Badania dotyczące akceptacji żywności modyfikowanej genetycznie przez opinię publiczną w Polsce pochodzą sprzed kilku lat. Brak jest materiałów źródłowych, które przedstawiałyby to zagadnienie w ujęciu bieżącym. Badania opinii publicznej oraz kampanie, w wyniku których uzyskiwano dane wskazywały, że 65% Polaków opowiadało się za wprowadzeniem zakazu upraw GMO (badania CBOS Polacy o bezpieczeństwie żywności i GMO, Warszawa 2013), a 56,8% Polaków mając wybór, wybrałoby produkt pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO (badanie Millward Brown, Polacy o GMO, 2013).

Świadomy wybór

Rozpoznawalność żywności bez GMO poprzez nowe oznakowanie umożliwi w sposób jednoznaczny określenie aktualnej postawy Polaków wobec żywności modyfikowanej genetycznie. Weryfikacją będzie popyt na produkty oznakowane w sposób określony przepisami, które weszły w życie z początkiem roku, tj. ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów (Dz. U. poz. 1401). Wprowadzenie regulacji prawnej podyktowane było utrzymującą się wciąż niepewnością i obawami, co do długofalowego wpływu genetycznych modyfikacji na zdrowie.

Nowe przepisy

Nowy znak – dobrowolnego systemu jakości daje konsumentom prawo wyboru przy zakupie produktów żywnościowych ze względu na informację, czy w danym produkcie występuje modyfikacja genetyczna i czy w procesie wytwarzania produktów były wykorzystywane GMO.

Ustawa  wprowadza dobrowolny system znakowania produktów żywnościowych i paszowych jako wolnych od GMO. Zgodnie z przepisami ustawy możliwe do oznakowania jako wolne od GMO będą następujące produkty:

– żywność pochodzenia roślinnego, ale tylko taka, która ma odpowiedniki modyfikowane genetycznie dopuszczone do obrotu na rynku UE (kukurydza, rzepak, soja, burak cukrowy),

– żywność pochodzenia zwierzęcego uzyskana ze zwierząt lub od zwierząt karmionych paszami „bez GMO”,

– żywność wieloskładnikowa, która zawiera co najmniej 50% składników kwalifikujących się do oznakowania,

– pasze.

Ustawa szczegółowo określa wymagania wobec każdej z wymienionych grup produktów oraz formy ich oznakowania.

Nowy znak jakości produktu

Ustawa wprowadza identyczne w formie znaki graficzne zawierające oznaczenia słowne:

– „bez GMO” – w przypadku żywności pochodzenia roślinnego oraz pasz, ZDJECIE

– „wyprodukowane bez stosowania GMO” – w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności wieloskładnikowej, w której znajdą się składniki pochodzenia zwierzęcego. ZDJECIE

Dzięki jednolitej formie oznakowania konsument otrzymuje wyraźną informację umożliwiającą świadomy wybór produktu niezawierającego modyfikacji genetycznej w żywności pochodzenia roślinnego i w paszach oraz niestosowaniu modyfikacji genetycznej w procesie wytwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego (przede wszystkim o braku stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt).

Inspekcje skontrolują produkty

Kontrole w przestrzeganiu prawidłowości ustanowionych przepisów będą realizowane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Inspekcję Handlowej w zakresie kontroli żywności oraz Inspekcję Weterynaryjną – w zakresie kontroli pasz.

 

Czy opłaca się kupować olejki konopne na prezent dla Babci lub Dziadka?

Dzień Babci i Dziadka to święto przypadające w drugiej połowie stycznia. Z tej okazji można sprezentować najbliższym różnego rodzaju upominki, mniej lub bardziej praktyczne. Wiadomo, że najbardziej sprawdzonymi pomysłami na okazjonalne prezenty dla seniorów będą produkty związane z szeroko pojętym dbaniem o zdrowie. Zanim zwiedzie nas kolejny, średnio przydatny pomysł na prezent, pomyślmy o czymś, co pozwala utrzymać dobrą kondycję, pozytywne samopoczucie i działać niczym eliksir młodości. Tym czymś są olejki konopne!

Czytaj dalej Czy opłaca się kupować olejki konopne na prezent dla Babci lub Dziadka?

Oznaczenia jaj

Oznaczenia jaj

Jaja są codziennym elementem naszej diety. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się w okolicach Wielkanocy, bowiem są ich symbolem a prawie każda potrawa zawiera jaja jako składnik. Dlatego też bądźmy świadomymi konsumentami i rozszyfrujmy oznaczenia jaj aby dokonać wyboru kupna. Rozszyfrujmy, co może oznaczać przykładowy zestaw cyfr, np.:   0-PL-06011320?

Czytaj dalej Oznaczenia jaj

Unijny system – ochrona produktów wysokiej jakości

Gwarantowane pochodzenie i ochrona produktów

Polscy producenci aktywnie uczestniczą w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. System ten zapewnia ochronę produktów regionalnych i tradycyjnych o wysokiej jakości. Do chwili obecnej w systemie Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP), Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności (GTS) zarejestrowane są 42  produkty: 9 ChNP, 23 ChOG i 10 GTS.

Czytaj dalej Unijny system – ochrona produktów wysokiej jakości

Gwarancja jakości: Integrowana Produkcja Roślin

Co oznacza znak jakości IP? To certyfikat żywności!

Integrowana produkcja roślin (IP) to system jakości żywności, który ma umocowanie w przepisach prawnych tj. ustawie z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin; jest gwarancją produktów o wysokich walorach jakościowych; umożliwia wykorzystanie wszystkich dostępnych metod oraz uwzględnienie czynnika ekonomicznego i ochrony środowiska.

Czytaj dalej Gwarancja jakości: Integrowana Produkcja Roślin